7 Tips mot att ta dina pokerkunskaper från det mediokra till det storslagna

Kommentera
 

Har du problem med att konsekvent vinna pengar på pokerborden? Kan man som bäst beskriva dina resultat med ”det går på ett ungefär jämt ut”?

Först och främst behöver du inte oroa dig, du är inte ensam om det. Detta gäller faktiskt för de flesta pokerspelarna. Ofta behövs dock bara små strategiska justeringar för att ta dina kunskaper från det mediokra till det storslagna – från att gå jämt ut till att vinna stort.

I denna artikel kommer jag ge dig sju subtila men effektiva tips för hur du kan ta dina pokerkunskaper till nästa nivå.

1. Tänk på intervaller, inte händer

Ett av de enklaste sätten att se skillnad på en genomsnittlig pokerspelare och ett pokerproffs är hur de tänker om vad deras motståndare har för kort. Genomsnittliga pokerspelare försöker identifiera en specifik hand. Avancerade pokerspelare tänker på intervaller.

Ett intervall är det spektrum av händer som någon kan ha i en given situation. Exempelvis kan spelare X ha flush, högsta par, mellanpar, lägsta par, en draw, högt ess eller en fullständig air-ball bluff.

Bra spelare förstår att spelare X kommer ha vissa händer med en viss frekvens. De försöker förstå dessa frekvenser och sen basera hur de agerar i spelet beroende på det. Genomsnittliga spelare spelar istället utifrån att en spelare exempelvis har exakt   (eller en annan specifik hand) eftersom ”det är vad deras magkänsla säger.”

Försök istället att tänka på din motståndares intervall av händer. Ingen har en specifik hand i poker – de har endast intervaller. De kommer alltid ha olika händer, med olika sannolikhetsgrad per hand.

2. Undvik att ha en favorithand

Många spelare har en favorithand. Exempelvis vet jag med mig att varje gång jag får   börjar det vattnas i min mun och jag känner suget att satsa!

Dock vet jag att    egentligen är en medioker hand. Ibland är det vettigt att spela en sådan hand – exempelvis i en sen position på bordet i en oöppnad pott. Om man är i en tidig position på bordet bör man dock nästan alltid lägga sig med en sådan hand.

Om du har en favorithand så är det inget fel med det – de flesta har det. Men behandla inte denna hand bättre än andra händer då det kommer leda till dåligt spel. Att vinna i poker handlar om matematik och kall logik, inte om vidskeplighet.

3. Anamma en konsekvent strategi

En annan nyckel mot att bli en bättre pokerspelare är att konsekvent använda sig av en vinnande strategi. Det är inte en bra idé att plötsligt ändra hur du spelare (exempelvis att börja öppna med     från en tidig position på bordet) bara för att du är uttråkad eller har haft en dålig match.

Allt det du lärt dig, erfarit och studerat över åren har gett dig en kunskapsbas som berättar för dig hur du ska spela poker på ett lönsamt sätt. Men detta har du bara användning för om du alltid använder dig av din kunskap. Varje hand och varje spelsession räknas.

Pokerproffs använder samma vinnande strategi om och om igen, oavsett hur de mår eller hur deras senaste resultat har sett ut.

4. Ha alltid en anledning till hur du spelar

Pokerspelare som vinner stora summor pengar avviker ibland från sina strategier, men de har alltid en bra anledning att göra det.

En genomsnittlig spelare kan inleda med att höja insatsen när han eller hon har     i en tidig position på bordet eftersom han eller hon är uttråkad eller vill att något ska hända. Ett proffs kommer istället eventuellt att höja med en sådan hand om han eller hon märker att bordet spelat passivt och att det finns ett par mindre avancerade spelare på bordet. I en sådan situation finns det anledning att tro att det kan vara lönsamt att höja när man har     i en tidig position (vilket som sagt oftast bör läggas under normala omständigheter).  

Om du har en bra anledning till varför du avviker från din vanliga strategi så kan det stundtals vara lönsamt. Det som inte är bra är när du baserar ditt spel på att du ”känner för det” eller att du plötsligt avviker från din strategi för att du är uttråkad.

5. Förstå när du bör lägga dig med ess

En annan tydlig skillnad mellan genomsnittliga pokerspelare och pokerproffs är förmågan att lägga sig med ett starkt par. Du känner säkert igen den där obehagliga känslan som uppstår när du har   och en motståndare som befinner sig i en trängd position går all in? Du gör då ett så kallat ”crying call” och din motståndare kammar hem potten.

Var uppmärksam på denna känsla. Faktum är att det finns vissa mönster som nästan alla kan känna igen när insatserna inte är så höga – framförallt när du spelar onlinepoker där det till 100 procent är rätt att lägga dig trots ditt höga par.

Bra spelare klarar av att släppa irrationella känslor till de fina kort de lyckats få i sin hand. Genomsnittliga spelare å andra sidan köper hus och bil och gifter sig med sina ess och kungar. De kan inte ens gå vidare från dem trots att de vet att det skulle vara rätt beslut.

6. Inse att ett dåligt humör endast är dåligt för dig

Dåligt humör förstör varje dag saldon, drömmar och pokerkarriärer. Det är svårt för mig att i ord beskriva alla de e-postmeddelanden och kommentarer jag får från folk som beskriver hur deras dåliga humör har förstört hela deras spelsaldo efter att ha haft ett par otursamma rundor i rad.

Det ingår i poker att saker och ting inte alltid går så som du vill, och det finns inget du kan göra åt det. Detta är vad du har gått med på när du började spelare poker. Det finns alltid en möjlighet att du förlorar, oavsett hur bra du spelar. Och du kan alltid vinna stort, trots att du begår misstag.

När du låter sig själv tappa fattningen och sluta förlita dig på dina strategier så är det endast du som lider av det. Alla de timmar du spenderat på att försöka lära dig och förbättra din strategier var i princip bortslösade samma stund som du beslutade dig för att låta dina känslor vinna över ditt förnuft.

Respektera det arbete du lagt in. Du är skyldig dig själv att hålla fattningen och inte kasta bort pengarna bara för att du haft lite otur.

7. Spela inte på dåliga bord

Ett annat fel som genomsnittliga spelare ständigt gör är att sabotera sina pokerresultat genom att envist spela på bord som är fulla av för bra spelare. Om du inte kan identifiera en enda person på bordet som uppenbart är sämre än du så bör du fråga dig själv varför du spelar på det bordet.

Om du endast spelar poker för utmaningens skull, eller för att det är roligt, då är det inget problem med detta och då kan du hoppa över detta tips. Men om du prioriterar att konsekvent vinna så bör du ha i åtanke att du inte vinner några större vinster om du ständigt spelar på marginalerna mot bra pokerspelare. Du vinner stort genom att spela mot spelare som gör grundläggande fel och som i princip ger bort sina pengar.

Som de säger i klassikern Rounders: ”Om du inte kan identifiera förloraren under din första halvtimme på bordet så är det du som är förloraren.”

Slutsats

Skillnaden mellan spelare som går jämnt ut och de som vinner stort är inte så stor som många tror. Det handlar ofta om ett par små finjusteringar som du kan lära dig och som kan hjälpa dig att vinna oftare och att vinna större.

Mycket handlar om att se på spelet på ett mer kalkylerat, objektivt, matematiskt och logiskt sätt än vad du just nu gör.

Pokerspelare som förlitar sig på sina känslor eller på vidskeplighet förlorar alltid i långa loppet. Pokerproffsen däremot vet att det är det långsiktiga som är det viktiga, och förlorar sig inte i enskilda händer eller ögonblick. De fortsätter istället att spela på det sätt som är mest lönsamt, om och om igen, oavsett vad som händer i spelet.